λήξη προγράμματος

Δελτίο Τύπου μετά την τελική ημερίδα

Καρδαμύλη, 9 Απριλίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Έργο «Πράσινη Μάνη»

που χρηματοδότησε το Πράσινο Ταμείο

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2022

παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα στο Πολιτιστικό Κέντρο του  Δήμου Δυτικής Μάνης

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι «Αργοναύτες» και ο Δήμος Δυτικής Μάνης

 

Με απόλυτη επιτυχία ο Δήμος Δυτικής Μάνης  διοργάνωσε συμβατή και διαδικτυακή Ημερίδα λήξης του Έργου με τίτλο  «Πρόληψη και Ανακύκλωση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Δήμο Δυτικής Μάνης «GREENMANI». Πραγματοποιήθηκετο Σάββατο 9 Απριλίου 2022 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο της  Στούπας Δ. Μάνης και αφορούσε ένα  σημαντικό φιλοπεριβαλλοντικό  Έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του  Χρηματοδοτικού  προγράμματος  «Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020».

 

Το Έργο υλοποιήθηκε από την ΑΜΚΕ Αργοναύτες ( δικαιούχος και συντονιστής του Έργου) και τον Δήμο Δυτικής Μάνης( εταίρος )και σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μεγάλων κοινωνικών ομάδων (επαγγελματίες, επιστήμονες , στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και μαθητές, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εθελοντικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι και όλος ο γενικός πληθυσμός), έτσι ώστε τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο- μέταλλα) και το οργανικό κλάσμα, να μην καταλήγουν σε   Χώρους Υγειονομικής Ταφής, αλλά ναγίνεται διαλογή στην πηγή.

 

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξαν  ο Δήμαρχος Δυτικής  Μάνης κ. Δημήτρης Γιαννημάρας και ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ «Αργοναύτες» Κων. Μοράρος,  οι οποίοι υποδέχτηκαν τους δεκάδες προσκεκλημένους  στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου , αλλά και μέσα από το διαδίκτυο, οι οποίοι  έκαναν τον γενικό απολογισμό του Έργου και τις θετικές επιπτώσεις που αυτό είχε και θα έχει διαχρονικά, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, στα θέματα διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων, που αυτός παράγει.

 

Χαιρετισμό απηύθυνεο εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου κ. Δημήτρης Χωματίδης, που αφού συνεχάρη τους διοργανωτές παρακολούθησε την Ημερίδα, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον του Πράσινου Ταμείου για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των Έργων που χρηματοδοτεί και την ευαισθησία του στην προστασία του περιβάλλοντος, ενόψει της Κλιματικής Αλλαγής.

Παρέμβαση έκανε και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Μανώλης Γουάλλες.

 

Αναλυτική παρουσίαση  του Έργου και συνεργασία με την τοπική κοινωνία

 

Στη συνέχεια της Ημερίδας  εξειδικευμένοι  επιστήμονες που συμμετείχαν στην υλοποίηση και ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού Έργου, παρουσίασαν  όλες τις λεπτομέρειες υλοποίησης ενός σύνθετου εγχειρήματος για τον Δήμο Δυτικής Μάνης και πρότειναν  λύσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα καθαρό περιβάλλον για όλους μας, αλλά και να προστατευτούμε από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

 

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα: ‘Εισαγωγή– Γενική παρουσίαση – Ανάλυση δράσεων έργου’ – ΑΜΚΕ Αργοναύτες – Kωνσταντίνος Σκριάπας, Οικονομολόγος-Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, ‘Εμπειρίες ευαισθητοποίησης επιστημονικής-εκπαιδευτικής  κοινότητας και πολιτών στα πλαίσια του έργου’ –Δρ. Κυριακή Κισκήρα, Τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ,‘Η δημιουργία Πράσινης Γωνιάς στη Δυτική Μάνη’ – Ευάγγελος Κατσουλέας, MSc Πληροφορικής, Δημοτικός Σύμβουλος – Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος, ‘Εφαρμογές Τρισδιάστατης Εκτύπωσης (3Dprinting) με χρήση υλικών (PLA) που προέρχονται από ανακύκλωση υλικών και διαδικασία καθαρισμού τους’, Θεόδωρος Γκανέτσος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,‘Εκπαίδευση και Απορρίμματα’ – Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας – Ιωάννα Ραβάνη MSc Πληροφορικής, ‘Η τεχνολογία στην εκπαίδευση για το περιβάλλον’, Βασίλειος Πουλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ‘Η διαδικασία της κομποστοποίησης και ο ρόλος των ενεργών μικροοργανισμών’, Κωνσταντίνα Ζαφειροπούλου, Ειδικός των Ενεργών Μικροοργανισμών, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας EMHELLAS, ενώ στο τέλος έγιναν τοποθετήσεις  πολιτών του Δήμου Δυτικής Μάνης για το πόσο ενδιέφερε και επηρέασε τους ίδιους το έργο «Πράσινη Μάνη».

Ένα Έργο-Πρότυπο  με επίκεντρο την Ανακύκλωση ΑΣΑ και την προστασία του περιβάλλοντος

 

Το Έργο έδωσε  μεγάλη προτεραιότητα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ενημερώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό για τις συνέργειες μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και προσέλκυσε νέους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς,μαθητές, επαγγελματίες και τον γενικό πληθυσμό , που ήθελαν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο αντικείμενο της πρόληψης, ανακύκλωσης και διαχείρισης των ΑΣΑ αλλά  και τις δυνατότητες της έρευνας με χρήση νέων τεχνολογιών.

 

Μερικές από τις δράσεις του Έργου ήταν: Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, δημιουργία ανοιχτού εκπαιδευτικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού, εγκατάσταση Κόμβου Πρόληψης και Ανακύκλωσης  Α.Σ.Α., δημιουργία/ενίσχυση σχολικής βιβλιοθήκης, πιλοτική τοποθέτηση κομποστοποιητών  και κάδων στις σχολικές μονάδες, ενημερωτικά -βιωματικά εργαστήρια, Summer School  για Διαχείριση των Α.Σ.Α. & Αειφόρο Ανάπτυξη, διαχείριση  και Προβολή του Έργου, διάχυση και δημοσιότητα του Έργου, Διάχυση αποτελεσμάτων, αξιολόγηση του βαθμού ευαισθητοποίησης  και του Έργου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου «Πράσινη Μάνη» , συμμετείχαν ενεργά σημαντικοί Φορείς , όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής  Αττικής, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ,το ΚΠΕ Καλαμάτας, εξειδικευμένα εργαστήρια και ειδικοί επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ανταποκρινόμενοι άριστα στις υψηλές απαιτήσεις του Έργου, που δημιουργεί πρότυπα καλών πρακτικών και για άλλους Δήμους της χώρας.

«Πράσινη Μάνη» – Ένα Έργο-μήνυμα για τις τοπικές κοινωνίες

Μετά το τέλος της καθόλα επιτυχημένης Ημερίδας λήξης του Έργου  « Καθαρή Μάνη», τόσο ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημ. Γιαννημάρας  ,όσο και ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ «Αργοναύτες» Κων. Μοράρος δήλωσαν ότι : “ένας από τους παράγοντες, που αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον, είναι τα στερεά απόβλητα και απορρίμματα. Ο όγκος των απορριμμάτων που παράγουμε συνεχώς αυξάνει λόγω της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και της αλλαγής στα καταναλωτικά πρότυπα.

Η διαχείριση στερεών αποβλήτων αποτελεί ένα σημαντικό και διαρκώς επιδεινούμενο περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα των ανεπτυγμένων κοινωνιών. Σαν οικονομική δραστηριότητα η διαχείριση αποβλήτων περιλαμβάνει τεχνικές και διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, ανάκτησης χρήσιμων υλικών, τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους καθώς και αποκατάστασης των χώρων αυτών μετά τον κορεσμό τους. Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διότι προϋποθέτει πολιτικές επιλογές, κοινωνική συναίνεση και περιβαλλοντική παιδεία του πληθυσμού, ενώ απαιτεί την χρήση τεχνολογιών που πρέπει να είναι αποδεκτές».

 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για ένα εξόχως σημαντικό Έργο-Πρότυπο, ευχαρίστησε θερμά την ΑΜΚΕ «Αργοναύτες» , για την επιλογή του Δήμου Δυτικής Μάνης στην υλοποίηση  ενός τόσο σημαντικού   Έργου, για την  άψογη συνεργασία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της, σε όλες τις φάσεις του Έργου και δήλωσε  ότι ο απώτερος στόχος του Έργου που ήταν  να δημιουργηθεί  ένας νέος τρόπος αντίληψης και πρακτικής στο διάλογο για τα θέματα διαχείρισης των Αστικών Στερεών αποβλήτων, με επίκεντρο την επιστημονική γνώση, την τεκμηρίωση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, επιτεύχθηκε απόλυτα.

 

Η ΑΜΚΕ «Αργοναύτες» πιστεύει ότι η  αυτοδιοίκηση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης και λειτουργίας της χώρας , γιατί είναι εκφραστής της αποκέντρωσης και της δημοκρατίας .Για τον λόγο αυτό  οι νέοι περιφερειακοί σχεδιασμοί με τις σημαντικές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και τη μεγιστοποίηση του ρυθμού της ανακύκλωσης πρέπει να αποτελούν και πρόκληση και ευκαιρία. Το Έργο «Πράσινη  Μάνη-Green Maniσυμβάλλει μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και στην αποκέντρωση της ανάπτυξης αλλά και στην αποκέντρωση της γνώσης και η ιστοσελίδα του Έργου www.green-mani.grθα διατηρηθεί, τουλάχιστον , για πέντε χρόνια ακόμα , προσφέροντας γνώσεις , μέσα από ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

 

Ο Συντονιστής  του Έργου ΑΜΚΕ  “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», Πληρ.: Κωνσταντίνος Α.  Μοράρος, 6972003669

Σχετικά Άρθρα

4 Απριλίου 2022

Πρόγραμμα...

Ημερίδα Σάββατο 9 Απριλίου 2022, από 09:30  έως 14:30...

4 Απριλίου 2022

Δελτίο Τύπου...

Καρδαμύλη, 4 Απριλίου 2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Το...

11 Μαρτίου 2022

Δήμος Δυτικής...

Αγαπητοί Συνδημότες, Σας ενημερώνουμε ότι το...

9 Μαρτίου 2022

Δελτίο τύπου...

Οκτώβριος 2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δυναμικά προχωράει το...

13 Νοεμβρίου 2021

Πρόγραμμα...

Mέρα 1: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 Offline: Πνευματικό...

6 Νοεμβρίου 2021

Πρόσκληση...

Καρδαμύλη , 4/11/2021   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ...